Hjelp
Skriv epost til oss på hjelp@firstclass.no
Vi har et rom som inneholder mange tips som kan være til hjelp,
du finner det på ditt FirstClass skrivebord, eller her: FC Tips
Ellers finner du alltid hjelp for det området du befinner deg i ved å klikke på F1 når du jobber i FirstClass klienten.
Introduksjon til FirstClass applikasjoner
Hva er FirstClass?
Post
Kalender
Kontakter
Konferanser
Direktemedling - chat
Arbeidsområder
Dokumenter
Hjemmeside
Filarkivering
Bokmerker
Hurtigtaster
FirstClass er en samling av verktøy som hjelper deg med å organisere ditt arbeid og samarbeide med andre.
FirstClass systemet består av to deler: en server som opbevarer ditt arbeid og en klient som knytter deg til serveren. Du installerer klienten på din PC.
Denne prosedyre gjelder registrerte brukere. Hvis du er gjestebruker, skriv da inn "Adresse" som beskrevet og Velg "Gjest".
1 Dobbelt-klikk på FirstClass ikonet.
2 Fyll inn FirstClass login skjemaet.
3 Klik "logg inn pilen" for å åpne ditt FirstClass skrivebord.
Hovedruten
Når du er tilkoblet serveren åpnes ditt skrivebord. Ditt skrivebord gir adgang til FirstClass applikasjonene.
Din administrator kan ha lagt til andre objekter på ditt skrivebord, som konferanser, og tilrettelagt det generelle skrivebords utseende.
For å åpne objekter på skrivebordet, dobbelt-klikk på dem. For å velge objekter, klikk på dem.
FirstClass applikasjonene er:
1 Velg Melding > Ny melding for å anvende standard meldingsskjema.
For å bruke et annet meldingsskjema, velg Melding > Ny spesialmelding, og deretter det ønskede skjema. Hvis du beslutter å bruke et annet skjema, velg Fil > Slett mens det første skjemaet fremdeles er åpent.
2 Fyll ut meldingskonvolutten.
Konvolutten er den øverste ruten, som inneholder adresseringsinformasjon og detaljer om når meldingen er sendt.
Tips for å adressere meldinger:
• Alle brukere og konferanser kjent av serveren (inklusiv navn du har lagt til i dine kontakter) finnes i katalogen (et arkivområde på serveren som inneholder adresser for brukerkonti, konferanser, offentlige kalendere og andre objekter kjent av serveren). For å adressere en melding til en bruker eller konferanse i katalogen, kan du taste en del av navnet. En liste med alle navne, som passer, vises. Dobbelt-klik på det navn du ønsker.
• Hvis du er i en konferanse, adresseres din nye melding automatisk til konferansen.
• Du kan trekke navn fra andre meldinger eller dokumenter til det relevante feltet i din meldings konvolutt.
• Du kan åpne en forhåndsadresseret melding ved å velge Oppret melding til fra kontekstmenyen til et navn i f.eks. katalogen, hvem er tilkoblet listen eller en melding.
Kontekstmenyen indeholder kommandoer som kan anvendes hvor du er. En kontekstmeny åpnes ved å høyre-klikke (Windows, Linux) eller Kontrol-klikke (Mac) på objektet du arbeider med.
3 Skriv din tekst i meldingsskjemaets nederste rute.
Du kan kopiere innhold fra andre kilder, formattere det, og redigere det som beskrevet i online hjelp.
4 Legg ved en fil til en melding ved å velge Fil > Legg ved...
Trekk en fil til meldingskonvolutten. Du kan også bruke denne metoden til å legge ved FirstClass objekter som dokumenter eller filer vedlagt andre meldingr.
5 Send meldingn ved å velge Melding > Send
Meldinger virker på den samme måten, uansett om du er i din postkasse eller i en konferanse. En ulest melding vises med et rødt flag. For å lese en melding skal du dobbeltklikke på den.
For å besvare en melding:
1 Velg eller åpne en melding.
2 Velg den tekst du ønsker å sitere i dit svar.
Hvis du ønsker å sitere hele beskeden i dit svar skal du velge Melding > Svar-varianter > Svar med sitat. Hvis du velger dette, kan du ikke velge noen av de øvrige svar muligheder. Du kan kun sende svaret til avsenderne, eller du kan manuelt rette konvolutten.
3 Opprette et svar på en av følgende måder:
4 Skriv ditt svar i svarmeldingn.
5 Send meldingn.
For å videresende en melding til en annen:
1 Velg eller åpne meldingen.
2 Lag en kopi av meldingn (inklusiv bilag) ved å velge Melding > Videresend.
3 Adresser meldingen.
4 Gjør eventuelle endringer du ønsker i meldingen.
5 Send meldingn.
1 Velg dokumentet i konvolutten.
2 Velg Fil > Lagre vedlegg.
3 Velg hvor du ønsker å dokumentet skal lagres.
Trekk dokumentet til det ønskede sted.
Du kan se en vedlagt fil, før du lagrer den, ved å dobbeltklikke på det.
For å se historikken for en sendt melding, inklusiv hvem som har lest den, Velg melding> Historikk med den valgte melding åpen.
Du kan benytte en personlig kalender (som kan inneholde kalenderaktiviteter som møter og oppgaver) og se andre brukeres kalendere samt felles kalendere.
For å åpne din egen personlige kalender Velg Fil > Åpne > Kalender.
For å åpne en annens kalender skal du åpne kontekstmenuen fra brukeren i katalogen, Hvem er tilkoblet listen, Til, Kopi eller Bcc feltene i en melding eller deltagerfeltet i en Direktemelding, og deretter Velg Åpne brukerkalenderen.
Oppgaver, hvor tidsfristen er overskredet, vises med rødt. Utførte opgaver vises med en rød strek igjennom.
Du kan se en kalender på samme måte som din postkasse, en konferanse eller en mappe. Desuten er det forskellige Kalender oppsetninger, som vist i følgende eksempel:
For å se det aktive kalendervinduet som måned, uke, arbeidsuke eller dag skal du klikke på den aktuelle verktøylinjeknapp. Dagvisning har flest detaljer i tidsblokken. Opgaver og hendelser uten tidsangivelse vises i toppen av kalenderen.
Vis i dag viser en liste med alle de kalenderaktiviteter, som foregår i dag, og de opgaver, som starter i dag eller hvor behandlingen er satt i gang. Den viser også et lite månedsvindu:
Hvis du har en forskudt uke kan du velge datoer i det lille månedsvinduet som avgjør hvordan disse datoene vises i det andre vinduet. Klikk i det lille månedsvindue for å endre måneder eller år.
1 Velg Fil > Ny > Ny hendelse.
For å opprette en hendelse som starter på en bestemt dato kan du dobbeltklikke på det blanke område på dagen. Du kan også åpne kontekstmenyen for den aktuelle dag og velge Ny hendelse.
Du kan også legge til en hendlese ved å klikke på dagen og skrive aktivitetens navn direkte inn i kalenderen, etterfulgt av Enter/Return. For å endre start- og sluttidspunkt kan du holde musen over og trekke, når klokken vises. For å gi en hendelse en farve skal du velge Farge i kontekstmenyen. Hvis du skal legge til andre opplysninger skal hendlesen åpnes.
I dag eller uke vinduet kan du klikke på det starttidspunkt du ønsker og skrive hendelsens navn eller klikke på starttidspunktet og høyre-klikke (Windows, Linux) eller kontrol-klikke (Mac) til sluttidspunktet. Dobbeltklik for å åpne hendelsen.
2 Oppdater informasjonene på hendelsesfanen i skjemaet.
3 Oppdater andre faner på skjemaet som ønsket.
For å invitere deltagere, reservere ressourser og kontrollere for konflikter brukes Deltakere-fanen. For å få en hendelse til å repeteres i kalenderen brukes Avansert fanen.
4 Du kan legge ved filer eller annet innhold, som du kan i en melding.
5 Klikk Lagre og Lukk.
Kalenderaktiviteten er lagt til i din og de øvrige deltageres kalender og resurser er booked.
Du kan åpne en kalenderaktivitet for å endre dets detaljer. Du kan også trekke en aktivitet til en ny startdato på kalenderen, eller fra en kalender til en annen.
1 Velg Fil > Ny > Ny oppgave.
For å oprette en opgave som starter idag skal du dobbelt klikke i det tomme feltet i listen for idag. For å opprette en oppgave som starter en annen dag skal du åpne kontekstmenuen for denne dag og vælge Ny opgave.
Du kan også oprette en opgave som starter i dag ved å klikke på I dag listen og skrive oppgavens navn direkte inn i I dag listen. For å gi en opgave en farge skal du velge Farge i kontekstmenuen. Hvis du skal legge til andre oplysninger må oppgaven åpnes.
2 Oppdater informasjonerne på oppgavefanen i skjemaet.
3 Oppdater Avansert fanen hvis du ønsker å gi oppgaven en farge eller å legge til ytterligere informasjon.
4 Du kan legge til filer eller annet innhold som du kan i en melding
Du kan åpne en oppgave for å endre dens detaljer. For å endre oppgavens status skal du velge til det passende i Tilstand. Du kan også flytte en ikke aktivert oppgave til en ny startdato i kalenderen eller fra en kalender til en annen. eller du kan endre dets status til Fullført ved å klikke på oppgavens checkboks.
Du kan se flere kalendere i en. For eksempel kan du se aktiviteter fra en gruppekalender sammen med aktiviteter i din egen personlige kalender.
For å se flre kalendere i en:
1 Åpne en kalender.
2 Klik på Kalendere fanen i I dag listen.
Denne fane viser alle de kalenderene som kan ses.
3 Velg de kalenderene du ønsker å kunne se.
Du kan gi kalendere farger slik at alle aktiviteter fra en bestemt kalender visses i den fargen som er valgt for denne kalender. For å gøre dette skal du velge Farge i kalenderens kontekstmeny på kalenderens fane.
Du kan også legg til en kalender til kalenderene. For eksempel kan du legge til en kalender til din personlige kalender, skifte kalenderen til din personlige kalender.
Du kan spare adresser og andre personlige informasjoner om dine venner og forretningsforbindelser til din Kontakter. Du kan også opprette postlister, hvis du ofte sender meldinger til den samme gruppen personer og de ikke alle har adgang til en FirstClass konferanse som er delt av gruppen.
Det er kun deg som kan se disse kontaktinformasjonene.
Din kontakt ser nogenlunde slik ut:
Du kan også opprette felles kontaktmappe som gir muligheter for å dele kontaktinformasjon med andre brukere. Se Online Hjelp for mer informasjon.
1 Velg Fil > Ny > Ny kontakt.
Hvis du vil opprette en kontakt til en felles kontaktmappe skal du åpne kontaktmappen før du velger denne kommandoen.
Du kan også legge til en adresse fra en melding til din kontaktmappe ved å velge den og deretter velge Samhandle > Legg til i kontaktmappen.
2 Oppdater Ny Kontakt.
1 Velg Fil > Ny > Ny postliste.
Hvis du ønsker å legge til en postliste til en felles kontaktmappe skal du åpne mappen før du velger denne kommando.
2 Oppdater Ny postliste skjemaet.
FirstClass konferanser er steder hvor du og andre i din organisasjon kan utveksle informasjon og beslektede emner. Du kan sende meldinger til konferanser på samme måte som du gjør til andre brukere.
Når en konferanse inneholder mail du ikke har lest, er det markeret med flagg, som i postkassen. Du kan åpne konferansen og lese meldinger sendt av andre brukere.
Fordelen med konferanser i forhold til privat post er at alle meldinger med samme emne samles på det samme sted. Og du behøver ikke å adressere en privat melding til flere brukere eller til en postliste, som du må holde oppdatert. Du kan simpelthen adressere den til konferansen.
Konferanser kan oprettes av administrator, deg selv, eller av andre brukere. Din administrator avgjør hvilke konferanser som er åpne til alle i organisasjonen og du kan se disse konferanser ved å klikke på konferanse knappen i navigasjonsfeltet.
Hvis du blir inviteret til en direktemelding, vil du se en invitasjon som viser navnet på personen som inviterer deg.
For å bidra i en direktemelding, skriv ditt bidrag i feltet i bunnen av direktemeldingsskjemaet. Du kan formatere din melding som i en normal melding. For å sende dit bidrag klikk Send eller trykk enter.
Du kan også:
En åpen direktesamtale vises som et ikon i en konferanse. Når et åpent direktesamtale har aktive deltagere vises en rød ballong ved siden av ikonet:
For å delta i et samtalerom, dobbelt-klikk på det.
1 Velg Samhandle > Direktemelding.
Åpne kontekstmenyen på det navn du vil invitere og Velg Direktemelding. Hvis du benytter denne metode, hopp over trin 2 og 3.
2 Klik Inviter for å invitere brukere.
3 Velg de brukere du ønsker å invitere.
4 Delta i denne direktesamtalen på samme måte som enhver annen direktemeldingssamtale.
Et arbeidsområde er et delt område, hvor brukere i en arbeidsgruppe har adgang til FirstClass applikasjoner og ressurser, som anvendes av gruppen.
For eksempel kan et arbeidsområde designet til online møter indeholde:
• en konferanse til diskussioner
• en gruppekalender til møteplanlegging
• en kontaktdatabase til arkivering av informasjoner om kontakter som er viktige for gruppen
• en dokument mappe til arkivering av felles dokumenter
• en filarkiv mappe til å opbevare filer - f.eks. bilder, lyd og video.
Arbeidsområder kan opprettes av din administrator, deg selv eller andre brukere.
1 Åpne arbeidsområder Fil >Åpne > Arbeidsområder
2 Klikk Nyt arbeidsområde.
3 Velg den sjablong du ønsker dit arbeidsområde skal anvende.
En sjablong er utgangspunktet når du oppretter et objekt som et dokument eller en konferanse. Sjablonger kan opprette bakgrunsbilder, layout, formatering, tekstplasering osv.
Velg den sjablong som er nærmest det du ønsker. Du kan endre alle standardsjablonger som du ønsker eller starte forfra ved å slette objektet og vælge en ny sjablon.
4 Navngi dit arbeidsområde.
Du kan nå åpne dit nye arbeidsområde og endre det til dine formål. Det kan involvere:
• slette standard applikasjoner din gruppe ikke har bruk for
• legge til applikasjoner
Klikk Legg til applikasjon.
• tilrette utseendet av dit arbeidsområde
• del dit arbeidsområde med andre medlemmer av gruppen.
Klikk på Arbejdsområdets medlemmer.
I motsetning til meldinger utløper dokumenter som standard ikke, og kan oppdateres etter at de er opprettet. Dette gjør dem anvendelige til informasjon du ønsker å oppbevare i lang tid.
Du kan gjøre de samme ting med dokumenter som med meldingr: legge til bakgrunsbilder, formattere innholdet, se om de er blitt åpnet av andre brukere og laste dem ned til din PC.
Din dokumentmappe tilbyr et tilrettelagt miljø for opprettelse og arkivering av dine personlige dokumenter.
1 Velg Fil > Ny > Nytt dokument.
2 Velg den sjablong du ønsker dokumentet skal anvende.
3 Formatter dokumentets innhold.
4 Klikk Lagre og lukk når du er ferdig.
Din webpubliseringsmappe oppbevarer materiale du ønsker å publisere på Internett. Dette materiale kan være:
• basis web sider, som er som dokumenter
• blogs (online dagbøker)
• podcasts (samlinger av audio eller video)
• web versioner av kalendere
• lister av filer, som PDF dokumenter eller foto
• lister av nyttige lenker.
Ditt websteds indhold er listet i en trevisning i din webpubliseringsmappe. Den orden de listes i, er den samme orden som de blir vist i på ditt websteds navigasjon. Du kan strukturere ditt websted ved å organisere materialer i web mapper.
Det første objekt i treet som ikke er en mappe eller en link, blir automatisk din hjemmeside (den første side besøkende ser når de kommer til din webside).
Du kan endre designet av dit websted ved å klikke på Utseende og velge en ny sjablong. Du kan også endre utseendet av individuelle objekter.
For å se om din webside ser ut slik du ønsker, klikk Vis i nettleser.
1 Åpne Webpublisering.
2 Klikk Ny webside.
3 Velg sjablongen for den type objekt du ønsker å opprette.
4 Oppdater objektets innhold.
Hvis du vil lage en blogg skal du først opprette bloggen og deretter legg inn daterte innlegg i bloggen ved å klikke "Nytt blogginnlegg.
Hvis du vil lage en podcast, opprett først podcast, og deretter legg inn filer i din podcast ved å klikke Ny episode.
For å lage en liste med oppdaterte filer, opprett en listemappe og send filer til den.
For en liste med lenker, opprett disse lenkene i din bokmerkemappe og opprett en webmappe i webpublisering. Kopier eller flyt de lenkene du ønsker til din webmappe.
For å kopiere en fil til en mappe på serveren laster du den opp. For å kopiere en fil fra serveren til din PC laster du den ned. Opp og nedlastede filer beholder filtype.
Du kan også importere og eksportere FirstClass objekter som dokumenter og meldingre. Disse objekter konverteres til RTF, TXT, og XML formatene, og omformes til deres opprinnelige objekttyper hvis de importeres tilbake til FirstClass.
Filarkiv mappen på ditt skrivebord er designet til arkivering av filer av forskellig mediatype. I listevisning vises filtypen. For bilder kan du vise en miniature. Det er også knapper i verktøylinjen for de funksjonene du typisk utfører med filer, som Last opp og Last ned, vise og sende dem til andre brukere og organisere dem i undermapper.
For å sende en fil fra din PC til en beholder:
1 Åpne beholderen.
2 Velg Fil > Last opp.
3 Velg den filen du ønsker å sende.
For å hente en fil til din PC:
1 Velg filen.
2 Velg Fil > Last ned.
3 Velg plassering på din PC for hvor du ønsker filen kopieret.
Bokmerker er lenker som gir deg adgang til FirstClass objekter og websider. Du kan dobbelt-klikke dem for å åpne de objekter, de lenker til.
Din bokmerkemappe inneholder alle lenker, du har opprettet som bokmerker, eller flyttet til denne mappe. Innholdet av bokmerkemappen er også tilgjengelig fra verktøylinjen. Og som nedtrekksmeny ved å klikke på trekanten til høyre.
Du kan oprette et bokmerke ved å:
• velge Fil > Ny > Nytt bokmerke, og deretter fylle ut skjemaet
Angi hele adressen til objektet i "URL".
• velge målobjektet, og deretter velge Samhande > Legg til i Bokmerker.
Informasjonen viser automatisk adressen i "URL".
Bokmerke til webside
For å opprette et bokmerke i din FirstClass bokmerkemappe, mens du er på en webside:
1 Legg til FirstClass bokmerkerknappen til din nettleser.
Hvis du ikke opprettet knappen første gang du åpnet bokmerkemappen, klikk Legg til nettleserknapp.
2 Klik Legg til FirstClass bokmerker når du er på websiden.
Trekk og slipp, nettleserens adressefelt kan trekkes direkte inn i FirstClass bokmerkermappen.
Importere din nettlesers bokmerker
For å importere de bokmerker du har opprettet i din nettleser:
1 Eksporter bokmerkene fra din nettleser til en fil.
2 Åpne din bokmerkemappe i FirstClass.
3 Klikk Importer bokmerker og Velg filen.
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||